The City of Portland has announced three finalists for the position of Compliance Officer/Community Liaison to monitor the civil rights settlement between the city and the Department of Justice. Judge Michael Simon approved the settlement Aug. 29, with the requirement that the Compliance officer make an annual report to the court.
The city also released a list of community organizations who will advise on the hiring process. On that list are:
Katelyn Randall representing Community Mental Health; Lee Po Cha of IRCO; Patricia TenEyck of NAMI Multnomah; Dr. Maggie Bennington-Davis of Cascadia Behavioral Health; Michael Alexander of the Urban League of Portland; Kris Moore of FOLKTIME; Leslie Foren of Elders In Action; Bob Joondeph of Disability Rights Oregon; Philip Wolfe of the Portland Commission on Disabilities; Dr. LeRoy Haynes, Jr. of the AMA Coalition for Justice and Jason Renaud of the Mental Health Association of Portland.
But Renaud says he won’t be taking part unless the city finds better candidates. “In a hiring process like this, for a job paying close to a quarter of a million dollars, you should expect to get 200 candidates not 12,” Renaud says. Renaud says the city didn’t advertise the position sufficiently.
“They need to write a letter to the judge and say they didn’t do a good job. It’s not the community’s mistake, although the community is paying for this, and we don’t need to rubber stamp a bad hire because time is running out.” Read Jason Renaud’s commentary here.
Here’s the press release issued by Commissioner Amanda Fritz‘s office:
Below is the schedule the city released for Sept. 29’s forum. Download a description of the interview process, time limits, and other details (PDF, 46KB)
9 a.m. – 10:25 a.m. Applicant presentations in Portland Building Auditorium or City Council chambers. Each 25 minutes with 5 minute break in between.
9:00 a.m – 9:25 a.m. 1st presentation
9:25 a.m – 9:30 a.m. 1st break
9:30 a.m. – 9:55 a.m. 2nd presentation
9:55 a.m. – 10:00 a.m. 2nd break
10:00 a.m.– 10:25 a.m. 3rd presentation
10:25 a.m. – 10:35 a.m. Break, then candidates and Advisory Committee members go to first panel interviews (10 min)
10:35 a.m. – 11:15 a.m. First small-group interview sessions (40 min)
11:15 a.m. – 11:35 a.m. Break, snacks, candidates rotate (20 min)
11:35 a.m. – 12:15 p.m. Second small-group interview sessions (40 min)
12:15 p.m. – 12:25 p.m. Break, candidates rotate (10 min)
12:25 p.m. – 1:05 p.m. Third small-group interview sessions (40 min)
1:05 p.m. – 1:45 p.m. Break, lunch provided for Advisory Committee (40 min)
1:45 p.m. – 3:45 p.m. Advisory Committee discussion, recommendation to Council on whether to forward all three applicants for public review and 30-day comment period. Public meeting, audience may observe, no public comment at this time. (2 hours)